Niezen, snotteren en neusverstopping. Volwassenen hebben zo’n twee tot vijf keer per jaar last van rhinitis, zoals de medische term voor verkoudheid luidt. Kinderen zes tot tien keer. Valt er iets tegen te doen?
“Verkoudheid is een ontstekingsreactie van het slijmvlies in de neus”, legt Waiel Alkhateeb, kno-arts en somnoloog bij Haaglanden Medisch Centrum uit. “Het slijmvlies is de binnenbekleding van de neus die nodig is om de lucht die we inademen te bevochtigen, te filteren en te verwarmen.”
Alkhateeb vervolgt: “Wanneer er een ontstekingsreactie ontstaat in het slijmvlies kan er veel slijm en snot geproduceerd worden. Ook kan het slijmvlies opzwellen, waardoor de neus verstopt raakt en gevoelig kan worden. Hierdoor kan je snel niezen.”
Alleen nog maar virusproducten
Rhinitis wordt veroorzaakt door het rinovirus. “Dat is een van de meest voorkomende verkoudheidsvirussen”, zegt Jan Kaan, gepensioneerd arts-microbioloog. “Het rinovirus dringt je lichaam binnen via receptoren in je neusslijmvlies en neemt de regie van de cel over. Waar in de gezonde cel het normale stofwisselingsproces plaatsvindt, maakt deze nu alleen nog maar virusproducten aan.”
Lees hier het volledige artikel.