Naarmate we ouder worden, ervaren velen meer moeilijkheden met slaap: het is lastiger om in slaap te vallen, we worden sneller wakker en ook de kwaliteit van onze nachtrust kan afnemen. Dat vertaalt zich in het gebruik van slaapmiddelen.
Steeds meer 65-plussers grijpen naar een slaappil met de hoop op een deugddoende nachtrust. Maar onderzoek toont aan dat dit schadelijke gevolgen heeft, zoals geheugenproblemen, valpartijen en zelfs dementie.
De meeste slaapmiddelen behoren tot de benzodiazepinen. Deze stoffen creëren een kalmerend effect. Dat komt doordat ze signalen beïnvloeden die naar het brein worden gestuurd. Maar wetenschappers vrezen dat ze ook onze neurotransmitters kunnen aantasten, waardoor we bepaalde schadelijke neveneffecten kunnen ondervinden. Deze middelen mag je eigenlijk maar kort gebruiken, liefst niet langer dan een paar weken. Toch slikken velen ze jarenlang.
Schadelijke effecten van langdurig slaapmiddelengebruik
Engels en Amerikaans onderzoek toonde eerder al aan dat slaapmiddelen een negatief effect hebben op de cognitie en zelfs kunnen leiden tot een vroege dood. Aanvullend onderzoek bracht ook een link met dementie aan het licht.
Lees hier het volledige artikel.