Mantelzorgers kunnen voor informatie en hulp onder meer terecht bij organisaties voor mantelzorgondersteuning in hun gemeente. Deze hulp wordt gefinancierd uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).
Voorbeelden zijn gesprekken met een mantelzorgconsulent, groepsbijeenkomsten, cliëntondersteuning, vrijwilligers (bijv. een maatje) en vervangende zorg (respijt).
Ook zorgverzekeraars vergoeden zorg en hulp bij mantelzorg. Psychologische hulp en ergotherapie worden door de basisverzekering vergoed. Aanvullende verzekeringen vergoeden steeds vaker hulp bij regeltaken van een zelfstandige mantelzorgmakelaar, maar ook cursussen zoals mindfullness, vervangende zorg (respijt) en mantelzorgarrangementen om er alleen of samen er tussenuit te gaan.
Vervangende zorg kan nodig zijn als je als mantelzorger ziek wordt of eventueel met vakantie wil. De zorg kan dan overgenomen worden door beroepskrachten of vrijwilligers. Of een aanvullende verzekering hiervoor nodig is, hangt af van het soort zorg dat nodig is, welke hulp je al krijgt en de wensen van jou, je naasten en andere familieleden.
Lees hier het volledige artikel.