Is het mogelijk dat demente mensen vergeten wat ze niet lekker vinden qua eten? Of staat de smaak (het wel of niet lekker vinden van iets) compleet los van het vergeten van dingen? Dus als ze bijvoorbeeld vroeger niet hielden van witlof, is het dan mogelijk dat ze dit vergeten zijn, en het dus gewoon eten. Of is het mogelijk dat men het ineens lekker vindt?
Dementie en eten
Paul Luiten, hoogleraar moleculaire neurobiologie en biologische psychiatrie: ,,Bij het antwoord op deze vraag praten we over Alzheimer, veruit de belangrijkste oorzaak van dementie. Veel onderzoek laat zien dat smaak en reuk sterk achteruit gaan bij Alzheimer. Smaak en reuk worden vaak samen gemeten, omdat smaak niet zonder reuk kan (probeer maar iets te proeven met je neus dicht). Wat is de oorzaak van verlies van smaak en reuk bij Alzheimer? In de eerste plaats werken de zintuigen in de neus en op de tong slechter, maar minstens zo belangrijk is dat de hersengebieden die ons de smaak-en reukervaring geven in toenemende mate afsterven.
Slecht proeven en ruiken bij dementie
Het gevolg is dus dat de patiënt niet alleen meer slecht kan proeven en ruiken, maar ook dat hij herinneringen aan smaak en reuk verliest (bijvoorbeeld van witlof). Het gevolg is ook dat de Alzheimerpatiënt weinig nieuwe smaak-en reukervaringen zal hebben, het zegt hem allemaal weinig meer. Het trieste is dat de meeste Alzheimerpatiënten steeds onverschilliger worden voor prikkels uit de buitenwereld en meer en meer in zichzelf gekeerd raken.’’
Lees hier het volledige artikel.