Late of verkeerde diagnose van ACNES pijnsyndroom kost samenleving zo’n 100 miljoen per jaar. Per jaar lijdt één op de 2000 mensen aan het pijnsyndroom ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment syndroom). Deze vorm van chronische buikpijn wordt vaak over het hoofd gezien door zowel huisartsen als medisch specialisten.
Medisch wetenschappelijk onderzoek door promovendus Tijmen van Assen van Máxima Medisch Centrum toont dit aan.
Het veelvuldig fout of laat diagnostiseren van ACNES heeft grote gevolgen voor de patiënt. ACNES heeft naast deze maatschappelijke gevolgen, ook grote economische gevolgen. Dit proefschrift toont aan dat per patiënt in totaal €19,200 aan (veelal vermijdbare) zorgkosten en productiviteitskosten wordt gemaakt in het jaar voorafgaand aan de diagnose. Een snelle juiste diagnose en behandeling van deze patiënten kan de samenleving naar schatting 80 tot 100 miljoen euro per jaar besparen. Van Assen promoveerde afgelopen week op dit onderwerp aan de Universiteit van Maastricht.
Patiënten met ACNES kunnen dikwijls niet meer aan het gewone leven deelnemen vanwege de continue scherpe of brandende pijn. Zij doorlopen vaak een lang frustrerend traject met veel onderzoek zonder dat de oorzaak wordt opgespoord. Een eerdere studie wijst uit dat het overgrote deel van de ACNES-patiënten baat heeft bij een vorm van gerichte behandeling. Zo heeft één op de drie patiënten op de lange termijn baat bij lokale injecties. De restgroep wordt een kleine operatieve ingreep aangeboden, de zogenaamde anterieure neurectomie. Uit een recente gerandomiseerde studie blijkt deze ingreep succesvol bij twee van de drie geopereerde patiënten.
Lees hier het volledige artikel en bekijk het filmpje.