Verbetert AI de behandeling van reuma?

Het UMC Utrecht heeft een Europese subsidie van zes miljoen euro ontvangen voor een internationaal onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie als beslishulp bij de behandeling van patiënten met moeilijk behandelbare reumatoïde artritis.

De STRATA-FIT studie wil kunstmatige intelligentie gebruiken om wiskundige modellen te ontwikkelen, die eigenschappen van de patiënt beter herkennen. Het vergroot de kans dat de patiënt een succesvolle behandeling op maat krijgt.

Reumatoïde artritis (RA) kan bij sommige patiënten moeilijk te behandelen zijn en een deel blijft klachten houden, ondanks vooruitgang in de behandeling met moderne antireumamiddelen.

RA kan hoge kosten en ernstige medische gevolgen hebben, bijvoorbeeld blijvende schade aan gewrichten. Daarom is het belangrijk om óók voor deze groep een goede behandeling te vinden. Het goed kunnen identificeren en behandelen van patiënten met moeilijk te behandelen RA, is in de dagelijkse praktijk een grote uitdaging.

Beslissingen over het starten van antireumamiddelen bij deze groep patiënten worden vaak min of meer willekeurig genomen. Deze beslissingen zijn dus ook onvoldoende afgestemd op de medische en biologische kenmerken van de individuele patiënt. In de toekomst verwachten artsen veel van kunstmatige intelligentie om zo tot betere behandelkeuzes voor deze patiënten te komen.

Lees hier het volledige artikel.