TU/e werkt aan een verbeterde toepassing van hyperthermie (lokaal verwarmen van tumoren) en een nieuwe MRI-techniek om in beeld te brengen of de behandeling bij longkanker en alvleesklierkanker goed aanslaat.
Onderzoekers van Nederlandse universiteiten kunnen in samenwerking met het bedrijfsleven de komende jaren nieuwe stappen zetten in de strijd tegen kanker. Acht onderzoeksprojecten ontvangen financiering zodat wetenschappers en bedrijven samen kunnen werken aan technische innovaties voor het voorkomen, diagnosticeren en beter behandelen van kanker. TU/e speelt bij twee projecten een belangrijke rol. Het gaat om een verbeterde toepassing van hyperthermie (lokaal verwarmen van tumoren) en een nieuwe MRI-techniek om in beeld te brengen of de behandeling bij longkanker en alvleesklierkanker goed aanslaat.
De projecten ontvangen financiering binnen het onderzoeksprogramma Technology for Oncology II. NWO, KWF Kankerbestrijding en Topsector Life Sciences & Health steken 5,4 miljoen euro in totaal 8 projecten; betrokken bedrijven en organisaties dragen ruim 1,5 miljoen euro bij. Belangrijk in dit programma is de samenwerking tussen onderzoekers uit de oncologische en technische wereld met industriële partners. Deze combinatie moet leiden tot nieuwe doorbraken op het gebied van preventie, diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven voor (toekomstige) patiënten met kanker. De multidisciplinaire consortia hebben alle expertise in huis om de projectresultaten door te ontwikkelen en daadwerkelijk naar de kliniek te brengen.
Lees hier het volledige artikel.