Onderzoekers van het Radboudumc gebruiken als enige in Nederland een nieuwe methode die het mogelijk maakt in een eerder stadium een betere diagnose bij longkanker te stellen. Longkanker wordt nu bij een groot deel van de patiënten pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn en de genezingskans flink geslonken is.
Vroege ontdekking van de ziekte is dus van groot belang. Onderzoek door longarts Erik van der Heijden en klinisch technoloog Roel Verhoeven laat zien dat het gebruik van flexibele en beeldvormende apparatuur via de natuurlijke luchtwegen bijdraagt aan een nauwkeuriger diagnose.
Jaarlijks bij 13.000 mensen longkanker
Jaarlijks krijgen zo’n 13.000 mensen de diagnose longkanker. Bij de helft van deze groep bevindt de ziekte zich al in een vergevorderd stadium, en zijn er uitzaaiingen in andere organen. Behandeling beperkt zich dan over het algemeen tot het remmen van de ziekte en klachtenvermindering. Als de ziekte alleen nog in de longen zit, zijn er meer behandelmogelijkheden en is de kans op genezing groter. Daarom is het belangrijk de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Dit klinkt echter simpeler dan het is. Het is vaak lastig om te zien waar de afwijkingen zich exact bevinden én of de lymfeklieren rondom de longen al betrokken zijn.
Navigatiesysteem leidt naar de afwijkingen
Onderzoekers van de afdeling Longziekten hebben samen met Philips een techniek geïntroduceerd waarbij gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke luchtwegen, en de patiënt dezelfde dag nog naar huis kan: navigatiebronchoscopie. Deze methode heeft veel weg van een routekaart met navigatie. Röntgenfoto’s en CT-scans van de longen geven de arts als een wegenkaart een beeld van waar hij ongeveer moet zijn.
Lees hier het volledige artikel.