Verbeterde behandeling van baarmoederhalskanker

Goed nieuws over de behandelmogelijkheden voor patiënten met gevorderde baarmoederhalskanker. Onderzoek wijst uit dat beeldgestuurde inwendige bestraling zorgt voor verbeterde lokale tumorcontrole, en bovendien in een betere overleving van de patiënten.

Radiotherapeut Ina Jürgenliemk-Schulz vertelt erover.
“UMC Utrecht is in 2005 begonnen met MRI-gestuurde radiotherapie; dat was toen een hele nieuwe ontwikkeling”, vertelt Ina Jürgenliemk-Schulz. Het betekent dat je tijdens de bestralingsbehandeling met MRI meekijkt en de tumor direct in beeld hebt. Daardoor win je aan nauwkeurigheid. En je kunt met een hogere dosis bestralen, want door de grotere precisie beschadig je minder gezond weefsel.

Toepassing in de gynaecologie
“In 2005 stond beeldgestuurde inwendige radiotherapie dus echt nog in de kinderschoenen”, vertelt Ina Jürgenliemk-Schulz. Er werd destijds over gesproken op het Europees Radiotherapie congres in Boedapest, en er werd ter plaatse een nieuwe werkgroep Radiotherapie voor gynaecologische tumoren in het leven geroepen. Er werden multicenter studies opgezet: meerdere ziekenhuizen voeren dan samen een wetenschappelijk onderzoek uit. Dat is heel belangrijk als je betere behandelingen zoekt voor ziekten die weinig voorkomen. Als je het niet samen doet, kom je niet verder.

Lees hier het volledige artikel.