Het Franse agentschap voor gezondheid en milieu, Anses, heeft onlangs een rapport gepubliceerd dat het verband bevestigt tussen het risico op darmkanker en de consumptie van nitrieten en nitraten. Het agentschap adviseert om de toevoeging van nitrieten aan bepaalde, veelgebruikte voedingsproducten, zoals *charcuterie )*gegaard vlees zoals vleeswaren) te beperken.
In 2015, 2017 en 2018 stelden de Efsa (de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) en de WHO al een verband vast tussen darmkanker en blootstelling aan nitrieten/nitraten in levensmiddelen. De oorzaak zouden additieven zijn in charcuterie en andere vleeswaren die men gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen en ham de roze kleur te geven (normaal grijs). Het toevoegen van nitrieten voorkomt ook dat bacteriën zoals salmonella, listeria of botulinum toxine zich ontwikkelen. Maar door nitrieten in voedsel en nitraten vormen zich in het lichaam verbindingen die bekendstaan als nitrosaminen: kankerverwekkende stoffen.
“Ook vermoedt men andere kankerrisico’s, maar op grond van de beschikbare gegevens kan men nog niet concluderen dat er een oorzakelijk verband is,” verklaart de Anses.
Lees hier het volledige artikel.