Het boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij het hart sneller en vaak onregelmatig klopt, zou volgens onderzoekers bij mannen meer beïnvloed worden door een verhoogd gewicht dan bij vrouwen.
Dat schrijft een groep onderzoekers van verschillende universiteiten en gezondheidsinsintituten in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Circulation.
Ook zou het boezemfibrilleren dat ook wel atriumfibrilleren wordt genoemd, bij mannen een tien jaar eerder ontstaan dan dat dit bij vrouwen het geval is.
Tijdens het onderzoek werd gekeken naar gegevens van 79.793 mensen tussen de 24 en 79 jaar oud. Deze gegevens waren afkomstig uit vier grote Europese studies. Bij aanvang van de verschillende studies meldden de deelnemers geen klachten van hartritmestoornissen. De gemiddelde vervolgtijd van het onderzoek was 12 jaar. In deze twaalf jaar werd bij 4,4 procent van de vrouwen de aandoening geconstateerd. Bij mannen was dit 6,4 procent.
Net als in eerdere studies naar hart en vaatziekten zien we ook in deze studie dat vrouwen gemiddeld tien jaar ouder zijn dan mannen bij een eerste uiting van hart-en vaatziekten, in dit geval boezemfibrilleren. Rond een leeftijd van negentig jaar had het boezemfibrilleren zich voorgedaan bij 24 procent van de mannen en vrouwen.
Lees hier het volledige artikel.