Verband binnenoorproblemen en hyperactiviteit

Problemen aan het binnenoor kunnen een oorzaak zijn van hyperactief gedrag. Dat suggereert nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat problemen aan het binnenoor zorgen voor veranderingen in de hersenen die leiden tot hyperactiviteit. De onderzoeksresultaten zouden kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen van gedragsstoornissen.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat kinderen en tieners met aandoeningen aan het binnenoor vaker kampen met gedragsproblemen. Er is echter nooit een causaal verband gevonden. De onderzoekers van deze studie suggereren dat aandoeningen aan het binnenoor leiden tot problemen in de hersenen, die vervolgens van invloed zijn op het gedrag.

Muizen

Het onderzoeksteam van het Albert Einstein College of Medicine of Yeshiva University in New York bestudeerde voor het onderzoek het gedrag van muizen. Sommige muizen in het lab waren bijzonder actief en achtervolgden voortdurend hun staarten. Ze bleken doof te zijn en stoornissen te hebben aan het binnenoor.

Bij deze muizen vonden de onderzoekers een mutatie van het gen Slc12a2. Door dit gen te blokkeren werden de muizen steeds actiever.

Vervolgens keken de onderzoekers naar het striatum, een gebied van de hersenen dat beweging controleert. Ze vonden hogere dan normale niveau’s van twee proteïnen, pERK en pCREB. Daarna kregen de muizen injecties haloperidol, een geneesmiddel dat al gebruikt wordt voor de behandeling van oncontroleerbare bewegingen bij de mens, toegediend.

Hierdoor werd het gedrag van de muizen weer normaal. De onderzoekers suggereren dat dezelfde behandeling zou kunnen werken bij mensen.

Bron: BBC via Gezondheidsnet