Veranderingen in de langdurige zorg: hoe staat het er nu voor?

Veranderingen in de langdurige zorg: hoe staat het er nu voor? Gisteren, donderdag 30 april, vond er een debat plaats over de veranderingen in de langdurige zorg. Hoewel de staatssecretaris vorige week nog schreef dat de decentralisatie beheerst verlopen is, ziet Per Saldo toch een paar knelpunten. Samen met andere belangenorganisaties stuurde de vereniging hierover een brief naar de Tweede Kamer.

In de brief staat een aantal punten centraal:

Een goede toegang tot de zorg
Per Saldo wil dat gemeenten budgethouders beter informeren over waar zij met vragen terecht kunnen en welke procedures er zijn rondom bijvoorbeeld de herindicatie. Gemeenten zouden budgethouders zelf actief moeten uitnodigen voor het keukentafelgesprek. Alle budgethouders, dus ook die in de Wlz, Zvw of Jeugdzorg vallen, moeten op tijd op de hoogte worden gebracht van de nieuwe situatie waarin zij terecht komen.

Pgb als volwaardig alternatief naast zorg in natura
Gemeenten moedigen de budgethouder vaak niet aan tot het aanvragen van een pgb, integendeel. Zij verstrekken erg lage pgb-budgetten, waardoor de budgethouder niet de zorg in kan kopen die nodig is en toch over moet stappen op zorg in natura.

Ook informeren gemeenten de budgethouder soms niet goed over het bestaan van het pgb. Hierdoor is het pgb geen volwaardige optie om zorg in te kopen, naast zorg in natura. Dit geldt niet alleen voor gemeenten, ook bij zorgverzekeraars en zorgkantoren moet het pgb als volwaardig worden gezien. De tarieven moeten transparant, toegankelijk en toereikend zijn om goede zorg in te kopen.

De belangenverenigingen willen dat budgethouders goed toegerust zijn met informatie over het houden van een pgb, zodat zij hier goed mee omgaan.

Ter ondersteuning van dit punt heeft Per Saldo een aantal verbetervoorstellen gedaan, die als bijlage bij de brief zijn gevoegd.

Lees hier het volledige artikel.