Onderzoeker Dr. Jasper Broen is een van de veelbelovende jonge onderzoekers die hun wetenschappelijke ideeën verder kunnen uitwerken dankzij een Veni-subsidie van NWO. Hij doet onderzoek naar systemische sclerose (sclerodermie). Zijn onderzoek gaat naar de gevaarlijke, soms dodelijke, verlittekening van de huid en organen die bij deze ziekte kan ontstaan. Hij gaat kijken of ze in de cel die dit veroorzaakt de moleculaire knop om kunnen zetten, zodat de verlittekening stopt.
Jasper Broen werkt bij de afdeling Reumatologie en Immunologie van het UMC Utrecht, onder leiding van prof. dr. Timothy Radstake.
Sclerodermie is een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Bij de lokale vorm is alleen de huid aangetast. Bij de systemische vorm zijn meerdere organen betrokken. Sclerodermie gaat niet over. De ziekte komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar. Hier kunt u meer informatie vinden over de aandoening.
Wat zijn Veni’s?
Onderzoekers die in aanmerking komen voor een Veni zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. Een Veni-subsidie biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken de Veni-toekenning hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is.
Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.
Bron: Reumafonds