Veilige grenzen voor allergenen in voeding vastgesteld

De World Health Organization (WHO) heeft samen met de Food and Agriculture Organization (FAO) normen opgesteld voor het waarschuwen van aanwezigheid van allergenen in voeding. Onderzoek van TNO naar de gevoeligheid van mensen met een voedselallergie vormde de basis van dit wetenschappelijke advies.

Als de EU deze normen in toekomstige wetgeving opneemt, zijn vage waarschuwingen als “kan sporen bevatten” verleden tijd.

Loze waarschuwingen
Circa 3 procent van de bevolking heeft een voedselallergie; in Nederland ongeveer een half miljoen mensen. Allergenen die voorkomen in ingrediënten die in voedingsmiddelen verwerkt worden, moeten conform de huidige wetgeving door de producent duidelijk op het etiket worden vermeld. Allergenen kunnen echter ook onbedoeld in voeding terecht komen. Dit risico is niet altijd 100 procent uit te sluiten.

Producenten en leveranciers van voeding waarschuwen vaak voor mogelijke onbedoelde aanwezigheid van allergenen, bijvoorbeeld met de melding: “Kan sporen bevatten van…”. Er zijn echter geen regels voor wanneer wel of niet voor dit risico gewaarschuwd moet worden.

Lees hier het volledige artikel.