Veganisten lijken een lagere botdichtheid te hebben dan mensen die wel dierlijke voedingsmiddelen consumeren. De gehaltes van bepaalde voedingsstoffen in bloed of urine zijn ook lager bij veganisten.
Dat concludeert het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) – het Duitse equivalent van ons RIVM – op basis van een klein onderzoek bij 36 veganisten en 36 niet-veganisten.
Vitamines en mineralen
In het onderzoek is de botdichtheid gemeten door echografie van het hielbot. Gemiddeld genomen waren de echo-waardes lager bij de veganisten dan bij de niet-veganisten, wat duidt op een slechtere botgezondheid.
Daarnaast zijn gehaltes van verschillende voedingsstoffen en andere biomarkers in bloed en urine onderzocht. Een combinatie van verschillende biomarkers bleek verband te houden met de gemeten botdichtheid. Zo was de botdichtheid lager bij lage gehaltes aan onder meer vitamine A, B6, calcium, magnesium, jodium, lysine, leucine en omega-3 vetzuren. Bij veganisten werden ook lagere gehaltes gevonden aan vitamine B2 en zink en juist hogere gehaltes aan foliumzuur, vitamine K en glutamine. Maar deze gehaltes bleken in dit onderzoek geen verband te hebben met de gemeten botgezondheid.
Lees hier het volledige artikel.