Chirurgen kunnen tumorweefsel bij endeldarmkanker nauwkeuriger verwijderen en gezond weefsel sparen, door een fluorescerende contrastvloeistof voor de operatie in te spuiten.
Artsen van Amsterdam UMC hebben 5 november de eerste patiënt geopereerd in een grote lange-termijnstudie.
Vier Nederlandse ziekenhuizen zijn gestart met dit onderzoek om endeldarmkanker te behandelen: Leids Universitair Medisch Centrum, Erasmus MC, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Amsterdam UMC. Ze onderzoeken of patiënten langer kankervrij blijven.
Patiënten met een grote endeldarmtumor of met teruggekeerde endeldarmkanker krijgen een aantal dagen voor de operatie een tumor-specifieke marker (SGM-101) via een infuus toegediend. Het is een fluorescerende contrastvloeistof die zich specifiek hecht aan tumorcellen. Tijdens de operatie gaat het licht op de operatiekamer uit en lichten tumoren middels een speciale infraroodcamera op. Het effect is tweeledig: tumoren die niet te zien zijn met het blote oog worden zichtbaar en plekken waarbij een tumor wordt vermoed, maar wat bijvoorbeeld littekenweefsel blijkt te zijn, kunnen worden gespaard.
Lees hier het volledige artikel.