Een al bestaand medicijn pakt goed uit in een kleinschalig onderzoek bij dertig coronapatiënten. Volgens onderzoekers van Amsterdam UMC lijkt het nieuwe middel de orgaanschade en sterfte te verminderen. Het bijzondere van het medicijn is dat het niet de hele afweer platlegt, zoals bestaande medicijnen.
De studie is eind vorige maand gepubliceerd in The Lancet Rheumatology. “We zijn er nog niet met dit medicijn”, zegt onderzoekleider en IC-arts dr. Alexander Vlaar. “Een grotere vervolgstudie (fase-3) moet dit signaal bevestigen.”
Aan de studie namen dertig patiënten deel met een ernstige corona-infectie. De patiënten hadden veel zuurstofondersteuning nodig. Dit komt doordat het coronavirus een sterkte ontstekingsreactie oproep die veel schade geeft, waardoor de longen flink worden aangetast. Het perspectief van deze patiënten is niet goed. De kans op overlijden is hoog en bij overleving wacht ze een lange revalidatie.
Fase 2-studie
In de studie, kregen vijftien patiënten de standaard zorg (de controlegroep) en vijftien patiënten kregen een antistof die de afweer selectief tot rust brengt (de behandelgroep). Het onderzoek laat zien dat behandeling met het nieuwe medicijn veilig is. En wat belangrijker is: “De behandelgroep had minder last van bloedstolling in de longen en andere ernstige gevolgen van een corona-infectie. Ook was de sterfte lager”, zegt Vlaar,. “Dit bewijst niet dat het middel beter is dan de bestaande zorg. De groep is veel te klein om verantwoord conclusies te trekken”, waarschuwt hij. Dat is de reden waarom een fase 3-onderzoek nodig is.
Lees hier het volledige artikel.