Op bijna 70 procent van de websites van zorgaanbieders lopen bezoekers risico’s omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een veilige https-verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. Open State onderzocht ruim 22 duizend websites van zorgaanbieders en kwam er zo achter dat bij 39 procent van die sites gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding.
Dat zijn 8637 websites, bij bijna 1800 daarvan wordt de verbinding bovendien niet afgedwongen. Daardoor lopen bezoekers uiteindelijk op bijna 70 procent van de zorgwebsite een veiligheidsrisico. De beveiligde verbinding https zorgt ervoor dat gegevens op de website worden versleuteld, waardoor buitenstaanders er moeilijk achter kunnen komen wat er allemaal wordt verstuurd.
Veel sites onbeveiligd
In de thuiszorg en bij aanbieders van geestelijke gezondheidszorg maakt 34 procent gebruikt van een beveiligde verbinding, maar bij minder dan een derde wordt de verbinding ook afgedwongen, schrijft Open State in een persbericht. Websites van apothekers scoren iets beter: bij 45 procent van deze websites is https verplicht. In de gehandicaptenzorg geldt dat voor 40 procent van de sites.
Lees hier het volledige artikel.