Onderzoekers van Amsterdam UMC ontwikkelden een algoritme dat het aantal bloedkweken op de Spoedeisende Hulp (SEH) flink vermindert. Op de SEH van Amsterdam UMC, locatie VUmc wordt jaarlijks bij zo’n 2000 patiënten bloed afgenomen en op kweek gezet.
Soms leidt dat tot nieuw inzicht over de oorzaak van een infectie waarmee de patiënt zich op de SEH meldt. Vaak ook niet, in bijna 90% van de gevallen wordt geen bacterie gevonden. Het onderzoek is gepubliceerd in BMJ Open.
De onderzoeksgroep van Acute interne geneeskunde, onder leiding van professor Prabath Nanayakkara, was benieuwd of ze de uitslag van een bloedkweek kon voorspellen, dit om onnodige bloedafnames te voorkomen. Dat leidt niet alleen tot besparing van geld en middelen, maar is ook minder belastend voor de patiënt.
Het onderzoekheeft twee jaar geduurd en heeft tot een veelbelovend algoritme geleid. Een algoritme is een wiskundige formule, in dit geval om ingevoerde data te analyseren om zo te voorspellen welke patiënten een laag of juist hoog risico hebben op een infectie. Tijdens dit project is samengewerkt met Pacmed, een bedrijf gespecialiseerd in het gebruik van zorggegevens om medische beslissingen te ondersteunen.
Lees hier het volledige artikel.