Veel mensen komen er liever niet voor uit dat ze dementie hebben en houden het geheim. Dat blijkt uit het grootste onderzoek rond dementie ooit.
Alzheimer’s Disease International (ADI) – waar Alzheimer Nederland bij is aangesloten – ondervroeg 70.000 mensen in 155 landen over dementie. Onder de respondenten waren mensen met dementie, verzorgers, artsen en het brede publiek. Het onderzoek maakt deel uit van een wereldwijde ADI-campagne ‘Laten we het hebben over dementie’, waarbij onder meer het belang van het praten over dementie wordt benadrukt.
Momenteel hebben ruim 50 miljoen mensen wereldwijd dementie. Naar verwachting zal dit aantal verdrievoudigen tot 152 miljoen in 2050. In Nederland hebben 280.000 mensen dementie.
Praten over dementie helpt
De ADI-campagne is onder meer gebaseerd op het inzicht dat praten over dementie helpt bij het aanpakken van het stigma. Iets dat Alzheimer Nederland onderschrijft. Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: ‘’Wij willen het taboe op dementie nog verder doorbreken. In de 35 jaar van ons bestaan is gelukkig al aardig wat veranderd. Zo durven bijvoorbeeld steeds meer mensen hun verhaal te vertellen in de media.’’
Lees hier het volledige artikel.