“Ik weet dat het allemaal niet kan worden teruggedraaid, maar het blijft moeilijk te accepteren.” Dat zegt een vrouw die haar man verloor na een medische misser. Ze reageert op de campagne over veilige zorg van Patiëntenfederatie NPCF.
Sinds de campagne begon, meldden zich enkele tientallen mensen met klachten over medische missers bij de Patiëntenfederatie. Vaak gaat het om mensen bij wie al jaren geleden iets verkeerd is gegaan, maar die zich nog steeds niet gehoord voelen.
“We merken dat mensen vaak na jaren nog bezig zijn met het verwerken van medische fouten. Veel van hen voelen zich niet gehoord of niet begrepen door artsen en ziekenhuizen. Terwijl enkel al het maken van excuses of het tonen van begrip door een dokter een wereld van verschil is”, zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF.
Uit de verhalen van patiënten blijkt dat het soms erg mis gaat. Kanker wordt niet of te laat geconstateerd, botbreuken worden over het hoofd gezien of wonden worden gehecht met niet oplosbare draad.
“Ze hebben me teveel gerustgesteld”, zegt een man bij wie prostaatkanker is vastgesteld. Maar dat gebeurde pas twee jaar nadat zich de eerste klachten aandienden. “Het was toen al helemaal uitgezaaid en onbehandelbaar.”
Lees hier het volledige artikel.