‘Veel kwetsbare mensen hebben moeite met het leven, de zorg kan dat niet oplossen’

Het probleem met de zogenoemde ‘verwarde personen’ los je niet op met extra geld en zorg, zegt de expert op dit gebied. In zijn nieuwe boek waarschuwt Bauke Koekkoek voor te hoge verwachtingen. ‘Maar de zorg voor kwetsbare mensen kan wel beter.’

Een terugkerende mededeling van de politie: het aantal meldingen van incidenten met ‘verwarde personen’ is verder toegenomen. In de eerste helft van dit jaar waren het er 47.832, 8 procent meer dan in die periode vorig jaar. In 2018 kwamen 90 duizend meldingen binnen, eenderde meer dan vijf jaar geleden. Die toename zou de werkdruk van de politie verhogen, terwijl het volgens haar een taak is voor de zorg.

Verwarde personen zijn steeds vaker het onderwerp van discussie. De term is in opmars sinds er in 2011 een speciale melding ‘verwarde mensen’ werd geïntroduceerd in het politiesysteem.

Bauke Koekkoek, lector onbegrepen gedrag en samenleving aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Politieacademie, mengde zich drie jaar geleden in het debat met zijn voorstel de benaming ‘verwarde personen’ te schrappen. De term was in zijn visie te veel een vergaarbak geworden voor allerlei vormen van afwijkend gedrag. In zijn nieuwe boek De kwestie verwarde personen gaat Koekkoek dieper in op de discussie.

Lees hier het volledige artikel.