Veel cijfers over kankerzorg zijn niet wat ze lijken

Hoewel we steeds meer registreren, wil dat nog niet zeggen dat dit transparantere informatie oplevert over de kwaliteit van de kankerzorg.

Prof. dr. Valery Lemmens, hoofd afdeling Onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), nam vrijdag 5 juni in zijn inaugurele rede het monitoren van de Nederlandse kankerzorg onder de loep. Onder het motto ‘Veel cijfers zijn niet wat ze lijken’ gaf prof. Lemmens een reeks voorbeelden van de misverstanden en legde hij uit wat nader onderzoek vraagt.

Kwaliteitsmetingen
De afgelopen jaren groeiden de kwaliteitsmetingen van de oncologische zorg in de ziekenhuizen. Deze prestatie-indicatoren zijn grofweg in drie soorten onder te verdelen: structuur-, proces- en resultaatindicatoren. “Voor veel structuur- en procesindicatoren is er weinig overtuigend wetenschappelijk bewijs dat zij een directe link hebben met de resultaat- of uitkomstindicatoren. Het gebruik van opzichzelfstaande uitkomstindicatoren geeft veel minder informatie dan combinaties daarvan”, aldus prof. Lemmens.

Oratie-prof-Valery-Lemmens-1Bijzondere leerstoel Kankersurveillance
Via de bijzondere leerstoel Kankersurveillance aan het Erasmus MC in Rotterdam gaat prof. Lemmens de komende jaren samen met onderzoekers van Erasmus MC, IKNL, zorgprofessionals in ziekenhuizen en een groot aantal andere instanties bijdragen aan verbetering van de kankerzorg in Nederland.

Dit gebeurt door wetenschappelijk onderzoek naar (inter)nationale trends in het vóórkomen, de behandeling en de overleving van kanker. Daarnaast evalueren zij in hoeverre recente ontwikkelingen in de oncologie, waaronder nieuwe behandelingen, verdergaande concentratie en het veelvoud aan registraties en prestatie-indicatoren daadwerkelijk bijdragen aan de overlevingskans en het welbevinden van patiënten met kanker.

Internationale zorg vergelijken
Prof. Lemmens ging in zijn oratie ”De kankerzorg in Nederland: doing better, feeling worse” onder andere in op de discussie over internationale vergelijkingen over de zorg en illustreerde dit aan de hand van vele voorbeelden uit de dagelijkse registratie- en onderzoekspraktijk. Vaak zijn verschillen tussen landen te verklaren door bijvoorbeeld verschillen in leefstijl, maar soms blijft het gissen en is nader onderzoek nodig. “Gezamenlijke studies van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg en IKNL hebben aangetoond dat verbeteringen in de kankerbestrijding niet alleen in het licht van verbeterde overleving gezien moeten worden, maar steeds in combinatie met veranderingen in incidentie en in sterfte”, aldus Lemmens.

Lees hier het volledige artikel.