Vasten zorgt voor toename gunstige darmbacteriën

Een periode vasten, zoals tijdens de ramadan of bij intermittent fasting, zorgt ervoor dat het darmmicrobioom gunstig verandert. Het aantal darmbacteriën dat butyraat produceert neemt toe, wat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem, de lever en de bloedsuikerspiegel.

Dat blijkt uit onderzoek van Maikel Peppelenbosch, hoogleraar Maag- Lever- en Darmziekten aan het Erasmus MC.

Positieve effecten
‘We weten dat de ramadan negatieve gevolgen kan hebben voor het concentratievermogen, maar we weten ook al heel lang dat de vastenmaand positieve effecten heeft op het menselijk lichaam’, vertelt Peppelenbosch. ‘De lever wordt beter, de bloedsuikerspiegel verbetert en veel mensen verliezen tijdens de ramadan wat gewicht. Maar we wisten niet precies hoe dat kwam.’

Ramadan
In zijn onderzoek volgde Peppelenbosch 2 groepen van in totaal 67 mensen in China die in 2016 en 2018 een maand lang vastten tijdens de ramadan. De ene groep van 30 mensen leverde aan het begin, halverwege en aan het eind van de ramadan ontlastingsmonsters in. Bij de andere groep van 37 mensen werd ook gekeken naar de ontlasting 1 maand na afloop van de ramadan. De onderzoekers analyseerden alle ontlastingsmonsters op de aanwezige darmbacteriën.

Lees hier het volledige artikel.