De varkenslintworm (Taenia solium) is een parasitaire worm die infecties bij mensen kan veroorzaken. De worm komt voor in varkensvlees en kan leiden tot een aandoening die bekend staat als cysticercose. Een besmetting is doorgaans ongevaarlijk, tenzij de varkenslintworm in de hersenen voorkomt. In dat geval kan de aandoening levensbedreigend zijn.
Hoe besmettelijk is varkenslintworm?
De levenscyclus van de varkenslintworm begint in varkens, waar de wormlarven zich ontwikkelen tot cysten in spierweefsel. Mensen worden besmet door het consumeren van rauw of onvoldoende gekookt varkensvlees dat met deze cysten is besmet. Eenmaal in het menselijk lichaam, groeien de cysten uit tot volwassen lintwormen in de darmen.
De volwassen lintworm in de darm van een mens kan eitjes produceren, die vervolgens worden uitgescheiden in onze ontlasting. Deze eitjes kunnen besmettelijk zijn als ze in contact komen met voedsel, water of objecten die vervolgens worden geconsumeerd door andere mensen. Dit kan leiden tot nieuwe infecties bij mensen.
Lees hier het volledige artikel.