Werknemers in zorg en welzijn zijn bang voor een tweede coronagolf. Zij zeggen dat zowel de zorg als het personeel onvoldoende is voorbereid op zo’n nieuwe grote uitbraak van het virus. De angst voor een tweede golf van corona leeft bij 80 procent van de medewerkers.
Dat blijkt uit onderzoek dat de FNV heeft laten doen onder ruim 1600 mensen die werken in zorg en welzijn. Volgens hen zijn de zorg en welzijn, én zijzelf, hier niet klaar voor. Van de zorgmedewerkers geeft ook 80 procent aan dat de coronamaatregelen onvoldoende worden gehandhaafd. Ongeveer de helft vindt dat mensen zich (zeer) slecht houden aan de maatregelen.
Onveilig
Van de zorgmedewerkers geeft 70 procent aan zich onveilig te voelen. Het gebrek aan beschermingsmiddelen is nog steeds heel groot: maar een kwart van het zorgpersoneel zegt voldoende te hebben voor een tweede golf. Veel werkenden in zorg en welzijn zijn bang om zelf besmet te raken. Zo’n 40 procent laat weten nog een massale uitbraak persoonlijk niet aan te kunnen.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ,,Deze cijfers maken me echt boos. Je kunt als overheid én werkgevers zorgmedewerkers toch niet opschepen met zo’n terecht gevoel van onveiligheid, terwijl de samenleving van hun werk afhankelijk is? Het is volstrekt onacceptabel dat er nog steeds onvoldoende beschermingsmiddelen zijn.’’ Volgens ziekenhuizen lukt het via normale leveranciers vaak niet om aan voldoende beschermingsmiddelen te komen, zoals handschoenen en schorten.
Lees hier het volledige artikel.