Arteritis temporalis
Arteritis temporalis is een ontsteking van slagaders die naar de hals en het hoofd lopen. De slagaders van de hersenen zelf worden niet aangetast. De klachten door de ontsteking ontstaan meestal langzaam. Door de ontsteking gaat de wand van de slagaders verdikken waardoor er minder bloed doorheen de slagaders komt en dit geeft hoofdpijn, pijn in de kaken of de armen.
Wanneer door de ontsteking de bloedvaten zo uitgesproken is dat er helemaal geen bloed meer doorheen kan, dan ontstaat er zuurstoftekort in het gebied waar die slagader naartoe loopt. Wanneer dit gebeurt met de bloedvaten die naar de ogen leiden, kan er blindheid ontstaan als het oog geen bloed meer krijgt. Wanneer het de bloedvaten zijn die bloed naar de hersenen brengen, kan er een beroerte ontstaan.
Ongeveer 50%van de mensen met arteritis temporalis heeft ook polymyalgia reumatica (spierreuma): dan heeft iemand pijn en stijfheid in de schouders en de heupen door de spierreuma en hoofdpijn door de arteritis temporalis. De hoofdpijn zit typisch aan de zijkant van het voorhoofd, maar kan eigenlijk overal in het hoofd zitten. Daarbij kan iemand ook erg moe zijn, zomaar vermageren en koorts hebben.
Met welke testen kan je arteritis temporalis op het spoor komen?
Meestal wordt er eerst bloed geprikt en dit laat door de ontsteking een verhoogde bezinking zien. Omdat het typisch een ontsteking is van de slagaders aan de zijkant van het voorhoofd, wordt er van deze bloedvaten vaak een biopsie genomen net onder de huid, boven het oor: men neemt dan een stukje van de slagader weg en onderzoekt het onder microscoop op zoek naar de ontsteking.
Wat is de behandeling van arteritis temporalis?
Tot nu toe is er maar 1 behandeling bekend en dat is het geven van hoge doseringen prednison. Hierna zullen patiënten met arteritis temporalis zich al snel beter voelen. De prednison tabletten moeten meestal 1 a 2 jaar ingenomen worden in afbouwende doseringen. Spijtig genoeg kunnen
prednisontabletten bijwerkingen hebben en daarom willen we ze zo kort mogelijk toedienen. Er zijn onderzoeken gaande of er ook andere medicijnen zijn tegen deze ontstekingen, tot nu toe zijn er echter geen medicijnen die prednison kunnen vervangen.
Dr. C.M.A. De Gendt