Van de reumaconsulente, woningaanpassingen

Praktijkervaringen.
Ik wil u graag wat vertellen over recente ervaringen met aanvragen voor woningaanpassingen.Zoals u wellicht weet vallen huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
De uitvoerder van deze wet is de gemeente en aanvragen doe je dan ook bij de gemeente.

Soms help ik mensen hierbij. De laatste tijd kreeg ik informatie dat er eigen bijdragen gevraagd werden voor woningaanpassingen. Dat was mij onbekend en ik had de mensen er dus ook niet op gewezen toen we de aanvraag deden. Ik heb naar de gemeente (Arnhem) gebeld en de eigen bijdrage voor woningaanpassingen blijkt vanaf 1 januari 2009 ingevoerd te zijn.

Van twee mensen hoorde ik dat de voorziening al aangebracht was en dat ze maanden later bericht kregen van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) hoeveel de eigen bijdrage was en hoe die betaald moest worden. Ik heb aan de gemeente de vraag gesteld of mensen van tevoren kunnen weten hoe hoog die bijdrage zal zijn zodat ze kunnen beslissen om wel of niet tot de aanpassing over te gaan.
Het blijkt dat mensen dat niet van te voren weten. Het gaat als volgt: de gemeente beoordeelt of de aangevraagde voorziening noodzakelijk is en stuurt een beschikking naar de aanvrager.

Vervolgens wordt aan het CAK doorgegeven wat de kosten waren en over hoeveel tijd die geïnd moeten worden. Het CAK berekent de maximale eigen bijdrage (op grond van inkomsten van twee jaar daarvoor) en stuurt de klant bericht het maandbedrag wordt.
Of de aanpassing goed is aangebracht wordt eigenlijk door de gemeente niet gecontroleerd. Controles zijn slechts steekproefsgewijs.
Daarom snap ik nu ook waarom iemand een kaal traphek en leuning geïnstalleerd krijgt, daar fors voor moet betalen en nog zelf de trap moet schilderen ook.
Ik kan naar aanleiding hiervan twee adviezen geven:
1    Vraag bij een toegezegde aanvraag eerst wat de kosten zijn die in rekening worden gebracht. Wellicht kun je dan zelf nog naar (goedkopere) alternatieven zoeken. Het kan duur uitpakken als je een maximale eigen bijdrage gedurende drie jaar moet betalen.
2    Een tweede punt is dat ik vind dat u het de gemeente moet melden als aanpassingen niet goed en netjes worden aangebracht. Er wordt veel geld aan besteed en eigenlijk is er geen controle op de uitvoering. Tenslotte; de gemeente zei dat iedereen kon weten dat er voor woningaanpassingen nu een eigen bijdrage wordt gevraagd. Voor vervoersmiddelen geldt overigens hetzelfde. Alleen voor een rolstoel wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

Mij was die informatie ontgaan. Kortom het is er voor wat betreft woningaanpassingen niet beter op geworden.
Antoinet Verborg

Informatie over de WMO en gemeente Arnhem kunt u hier vinden