Waarom springt de een ’s ochtends enthousiast uit bed, terwijl de ander pas ’s nachts tot leven komt? En kan een avondmens ooit ochtendmens worden, of andersom? Zo sleutel je aan je biologische klok.
Op vakantie, als je dagelijkse druk is weggevallen, blijkt pas echt of je een vroege vogel of een nachtuil bent. Je lichaam pakt dan zijn natuurlijk ritme op. Maakt het wat uit wat je bent? Wel als je er last van hebt. Een extreem avondmens valt bijvoorbeeld pas in de vroege ochtenduren in slaap. Meestal bouwt hij of zij daardoor een slaaptekort op. En degene die vroeg opstaat en op tijd z’n bed induikt, loopt daarentegen weer het risico op een matig sociaal (avond) leven.
Of je ’s ochtends of ’s avonds op je best bent, wordt voor een groot gedeelte door je dna bepaald. En voor een deel door fysiologische verschillen. Zo blijkt uit onderzoek (2013) aan de universiteit van Aken dat nachtuilen minder witte hersenstof hebben, wat in verband staat met een hoger risico op depressie. Door de bank genomen blijken avondmensen vaker creatief en vaker alcohol en tabak te gebruiken. Of de witte hersenstof een voorkeur veroorzaakt voor ochtend of avond is nog onduidelijk, het kan er ook een gevolg van zijn.
“Ochtend- of avondmens zijn hangt vooral samen met je genetische code, waarin de zogenaamde klokgenen huizen die je biologische klok regelen”
Lees hier het volledige artikel.