Valpreventie betekent het voorkomen van vallen en daardoor het voorkomen van botbreuken maar ook het voorkomen van bewegings armoede/inactiviteit door angst na het/voor vallen.
Voornamelijk de oudere mensen vallen vaker . Door een aantal preventieve maatregelen kan de kans op vallen flink verkleind worden.
Het voorkomen van vallen is bv. noodzakelijk bij osteoporose , omdat een vicieuze cirkel kan ontstaan : een botbreuk vermindert de bewegingsvrijheid, waardoor weer een groter risico is op verdere botontkalking , waardoor het risico op nog meer botbreuken weer verhoogd is. Juist bij onzekerheid, het verminderen van je activiteiten en het ouder worden zonder lichamelijke klachten is valpreventie zeer zinvol.
Wanneer is bij mij dan het risico verhoogd ?
Er zijn lichamelijke factoren zoals
· als de spiermassa afneemt
· als de botmassa afneemt
· als het reactievermogen afneemt
· als de flexibiliteit afneemt
· als de balans afneemt
Er zijn factoren extern zoals :
· slechte verlichting
· gladde vloeren
· losliggende kleedjes
· Verkeerd gebruik loophulpmiddelen
· Slecht schoeisel
Er zijn factoren die binnen het lichaam liggen zoals
· ziekte van Parkinson
· duizeligheid
· hartritmestoornis
· Medicatie
· Incontinentie
· Slecht zien
Wat valt er dan aan te doen ?
Een belangrijke maatregel is : spierkracht , balans training en goede loophouding (goed looppatroon)
Maar ook valt te denken aan ergotherapeutische aanpassingen.
Goede adviezen om gevaarlijke situaties in en om huis veiliger te maken.
Waar kan ik dan terecht ?
Er zijn speciaal opgeleide fysiotherapeuten die u een advies op maat kunnen geven. Zij maken een valrisico analyse en kunnen een oefenprogramma daar op af stemmen. Zij kijken samen met u naar de thuissituatie en gevaren daarin.
Zij kunnen – eventueel samen met een ergotherapeut – u advies geven om de juiste maatregelen te treffen opdat het valgevaar wordt verminderd.
Ook zijn er speciale beweegprogramma’s waar u in een groep deelneemt aan beweegactiviteiten gericht op het verminderen van valrisico,s. Deze beweegprogramma,s worden aangeboden bij sommige fysiotherapie praktijken , maar soms ook via thuiszorg organisaties en gemeenten.
Als u denkt dat u tot de risicogroep behoort – en bij reumatische klachten is dat heel vaak het geval – dan kunt u bij de praktijk bij u in de buurt vragen naar een speciaal voor valpreventie opgeleide therapeut.
Deze therapeut kan een voor u op maat gemaakt advies en/of beweegprogramma maken.
Bent U iemand die zeer regelmatig valt dan bestaat er de mogelijkheid een valrisico analyse bij de valpoli in het ziekenhuis te ondergaan. Het is een uitgebreid onderzoek in een multidisciplinair team van de geriater, de geriatrisch verpleegkundige en de fysiotherapeut. (soms ook ergotherapeut). Dit kan uitsluitend via een verwijzing van uw huisarts. Uw huisarts kan beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt.
Ook binnen het reumanetwerk Arnhem zijn therapeuten werkzaam die een speciale opleiding voor valpreventie hebben gevolgd.
Vraag bij uw praktijk naar een dergelijke therapeut.
Namens het reumanetwerk Arnhem
Yvonne Miedema ( praktijk Oosterbeek)