Bijna de helft van de patiënten met voedselallergie heeft jaarlijks onverwachte allergische reacties. En ruim 30 procent van de patiënten houdt zich niet aan het voedingsadvies.
Dat blijkt uit onderzoek, waarop klinisch verpleegkundig specialist Astrid Versluis in januari promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Onverwachte allergische reacties
Versluis voerde meerdere studies uit om inzicht krijgen in de frequentie, ernst en impact op kosten en kwaliteit van leven van onverwachte allergische reacties op voeding. Ook keek ze welke factoren een rol spelen bij deze reacties en deed ze onderzoek naar de mate van dieetcompliance.
De resultaten laten zien dat onverwachte allergische reacties vaak voorkomen: 46 procent van de patiënten uit de onderzoeksgroep had gemiddeld 2 allergische reacties per jaar. In 2 studies werd gezien dat respectievelijk 32 procent en 57 procent van de onverwachte allergische reacties ernstig is. Verder bleek uit het onderzoek dat de medische kosten 7 keer hoger waren bij patiënten met een voedselallergische reactie dan bij patiënten zonder zo’n reactie.
Lees hier het volledige artikel.