Update Schijf van Vijf nodig voor duurzamer eten

Onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wijst uit dat duurzaam en gezond eten binnen de draagkracht van de aarde mogelijk is. Maar dit vereist wel aanscherping van de huidige voedingsadviezen zoals de Schijf van Vijf.

Volledig veganistisch of vegetarisch eten is niet nodig, maar de vlees- en zuiveladviezen moeten wel flink omlaag.

Huidige voedingsadviezen onvoldoende duurzaam
‘De manier waarop we in Nederland eten is niet duurzaam’, stelt Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie WWF-NL. ‘Het draagt bij aan biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, vervuiling, ontbossing en overbevissing.

De huidige officiële voedingsadviezen voor gezond eten houden hier nog onvoldoende rekening mee.’ WWF-NL liet daarom onderzoek doen naar hoe een duurzaam menu in balans met natuur eruitziet. De conclusie: door onder andere vaker plantaardig en lokaal te eten ontstaat een voedselsysteem dat voldoende voedzaam eten biedt aan huidige en toekomstige generaties.

Lees hier het volledige artikel.