Uit onderzoek van het CIZ blijkt dat aanbieders, die zelf zorgvragers mogen indiceren, vaak een hogere indicatie afgeven dan nodig is. In 23 procent van de bijna 244.000 indicaties die door zorgaanbieders zijn gesteld, werd een te hoog zorgzwaartepakket geïndiceerd. Dit wordt ‘upcoding’ genoemd. Bij budgethouders met een indicatie in een zorgzwaartepakket komt ‘upcoding’ nauwelijks voor.
VWS heeft het CIZ een onderzoek laten doen naar de vraag of aanbieders die zelf de indicatie mogen stellen, te hoge indicaties afgeven. Aanleiding is dat het aantal hoge indicaties voor zorgzwaartepakketten veel sneller toeneemt dan verwacht. Met een indicatie in een zorgzwaartepakket kan een zorgvrager zich laten opnemen. Wil hij dit niet, dan kan hij met een pgb thuis blijven wonen.
Mythe ontkracht: pgb niet de boosdoener
Upcoding bij pgb komt nauwelijks voor. Dat heeft vooral te maken dat slechts 1,5% van de indicaties door een zorgaanbieder wordt gedaan. Hiermee is opnieuw een mythe rond het pgb ontkracht.
Geschrokken van verkeerde indicaties
Per Saldo is verheugd dat het CIZ ontkracht dat het pgb de boosdoener zou zijn van de toename van indicaties in zorgzwaartepakketten. Per Saldo is wel geschrokken van het hoge aantal verkeerde herindicaties; dat zouden er 56.000 zijn. De vereniging is altijd tegenstander geweest om zorgaanbieders zelf te laten herindiceren en vindt het dan ook verstandig van de overheid om met ingang van 2015 de zorgaanbieders het mandaat om zelf te herindiceren voor de Awbz af te nemen. In de tussentijd zal het CIZ strenger gaan controleren. De vraag is of dit afdoende is. Bovendien is het nog de vraag hoe de indicaties vanaf 2015 gaan lopen voor de nieuwe kern-Awbz.
Minder mantelzorg?
In het plan van aanpak van VWS om fraude tegen te gaan, staat de veronderstelling dat upcoding ook een groot probleem is bij het pgb. Dit onderzoek van CIZ haalt die veronderstelling onderuit. Dan blijft wel de vraag staan waarom het aantal hoge zorgzwaartepakketten bij budgethouders boven verwachting toeneemt. Op 30 april 2013 hadden 22.180 budgethouders een verblijfsindicatie ( januari 2013: 21.298, 1 januari 2012: 17.000). Zou het kunnen zijn dat mantelzorgers niet langer de intensieve zorg vrijwillig kunnen en willen blijven regelen?
Bron: Per Saldo