Eind oktober is in Utrecht een digitale oplossing gepresenteerd voor het probleem van ernstige en structurele vermoeidheid bij kanker. Met de app Untire moet deze meest voorkomende bijwerking van kanker en medische behandelingen tegen deze ziekte aangepakt worden.
Afgelopen maart is al een Engelstalige versie geïntroduceerd. Momenteel loopt klinisch onderzoek naar de effectiviteit van de app.
De digitale oplossing is gericht op de 30-40 procent van alle (ex)patiënten die volgens initiatiefnemers Bram Kuiper en Door Vonk langdurig (vaak vele jaren) intensief met vermoeidheid kampen. Het zou omgerekend gaan om 250.000 Nederlanders en tientallen miljoenen mensen wereldwijd.
Gevolgen van de vermoeidheid zijn onder meer somberheid, beperkte of geen deelname aan het arbeidsproces, problemen bij het functioneren in een gezin en weinig of geen energie voor activiteiten zoals een hobby. Dit heeft een negatief effect op het levensgeluk van de betrokkenen.
Hoewel vermoeidheid de meest voorkomende bijwerking van kanker is, is het volgens de ontwikkelaars van de Untire-app ook de meest onbesproken bijwerking. Artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners bespreken volgens hen het probleem vaak niet, omdat ze geen medicijn tegen de vermoeidheid hebben.
Lees hier het volledige artikel.