Universiteit Twente helpt mee met mega-onderzoek naar artrose

“Dit is heel hard nodig”.
Nederland telt bijna anderhalf miljoen artrosepatiënten. De verwachting is dat artrose in 2040 de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland is. Het TechMed Centrum van Universiteit Twente doet daarom mee aan een groot onderzoek naar artrose. Vijfhonderd patiënten worden door de onderzoekers vijf jaar lang gevolgd.

Volgens hoofdonderzoeker Nico Verdonschot is het onderzoek heel hard nodig. “Als we niets doen dan hebben we in 2040 2,5 miljoen mensen die pijn ervaren, mobiliteitsproblemen hebben en niet meer goed mee kunnen doen in het sociale leven.”

Flinke subsidie
Het onderzoeksproject heet TopTreat en begint in januari. “We hebben in Oost-Nederland met ziekenhuizen en bedrijven een soort consortium gebouwd: het Interdisciplinair Consortium voor Klinische Bewegingswetenschappen & Technologie (ICMS). Hierdoor zijn we in staat geweest om een flinke subsidie binnen te halen.”

Het onderzoek bestaat uit twee aspecten. “In eerste instantie willen we weten hoe de patiënt de artrose ervaart. Twee mensen kunnen dezelfde artrose hebben, maar de ene kan dit ervaren als zeer beperkend terwijl de andere gewoon nog meedoet in de samenleving. Daarnaast willen we ook technologisch onderzoek doen. Dat is bijvoorbeeld bloedonderzoek.”

Lees hier het volledige artikel.