In het Bewegingslab op de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Amsterdam UMC staat sinds kort het eerste ‘markerless motion tracking systeem’ van Nederland. Het kan 3D-loopanalyses uitvoeren zonder gebruik te maken van zogenoemde markers, kleine bolletjes die op de huid geplakt moeten worden. Het nieuwe systeem is daarom zowel tijdbesparend als minder belastend voor jonge patiënten.
Stichting Steun Emma maakte de aanschaf mogelijk.
Bij kinderen met cerebrale parese worden loopanalyses gemaakt om de onderliggende oorzaken van een verstoord looppatroon in kaart te brengen. Op basis hiervan wordt bekeken wat de beste behandeling is om het lopen te verbeteren. Door het gebruik van markers die op de huid geplakt moeten worden, is het uitvoeren van een 3D-analyse met het huidige systeem erg belastend en tijdrovend. Het aanbrengen van deze markers moet heel precies gebeuren en duurt daardoor meestal langer dan het bewegingsonderzoek zelf.
Bovendien is deze analyse lastig uit te voeren bij kinderen die veel moeite hebben met lopen. Voor deze kinderen werd tot nu toe altijd alleen een videoanalyse uitgevoerd, maar deze geeft minder inzicht dan de 3D-analyse. Het nieuwe systeem, dat 3D-analyses kan maken zonder gebruik te maken van markers, kan hier dus uitkomst bieden.
Lees hier het volledige artikel.