UMCG wil nieuwe poli voor gerichte nazorg na sepsis

Veel patiënten hebben nog langdurig klachten nadat ze sepsis hebben gehad. Op een nieuw op te zetten poli wil Martje Visser onderzoeken wie het grootste risico loopt op dit post-sepsis syndroom en de zorg voor hen verbeteren. Sepsis is een gestoorde afweerreactie op een infectie waardoor schade aan weefsels of organen ontstaat. Het is een van de meest gevaarlijke aandoeningen die je kan oplopen.

Per jaar overlijden er in Nederland bijna 10.000 mensen aan. Toch is het niet erg bekend; niet bij professionals en niet bij het grote publiek. Vooral in de vroege fase is sepsis lastig te herkennen, ook al omdat de symptomen bij patiënten nogal kunnen verschillen.

Een derde van de patiënten wordt binnen 30 dagen opnieuw opgenomen
Door betere herkenning en behandeling, overleeft tegenwoordig zo’n 80% van de patiënten hun sepsis. Ongeveer een derde van hen moet binnen 90 dagen opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen. Vaak is bij hen sprake van een terugkerende infectie.

Daarnaast lopen zij risico op het post-sepsis syndroom. ‘Deze patiënten hebben uiteenlopende klachten als slaapproblemen, vermoeidheid, hoge bloeddruk of verminderde afweer’, zegt Martje Visser. Zij doet veel onderzoek naar het post-sepsis syndroom en hoopt in 2026 hierop te promoveren. ‘Ook kunnen ze geheugenproblemen hebben.‘

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.