De Hersenstichting kent 1 miljoen euro toe aan een onderzoek van diverse UMCG’ers onder leiding van prof. dr. Iris Sommer. Zij gaan onderzoeken hoe de darmen ingezet kunnen worden in de strijd tegen hersenaandoeningen.
In het onderzoek worden de darmen van mensen met parkinson, alzheimer, schizofrenie en een bipolaire stoornis op natuurlijke wijze gemanipuleerd. Het doel is om ziekte gerelateerde symptomen te verminderen, het ziekteverloop positief te beïnvloeden en de mentale gezondheid te verbeteren. Als het onderzoek slaagt hebben bijna een half miljoen Nederlanders met een hersenaandoening hier direct profijt van. De toekenning van 1 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de Hersenstichting ooit heeft toegekend aan één onderzoeksproject.
“Darmgezondheid beïnvloedt de hersenfunctie sterk en op veel verschillende manieren,” zegt hoofdonderzoeker Iris Sommer. “Met dit onderzoek willen we kijken hoe we de individuele darmflora bij mensen met parkinson, alzheimer, schizofrenie en een bipolaire stoornis kunnen optimaliseren. Vervolgens kijken we wat dat voor effect heeft op het sociale en persoonlijke functioneren en het welzijn van deze mensen. Met deze resultaten kunnen we ervoor zorgen dat hersenpatiënten minder ziekte gerelateerde klachten hebben en hiermee de kwaliteit van leven verbeteren.
Neuroloog Teus van Laar is een van de betrokken onderzoekers: ”Mijn droom is dat we met deze resultaten uiteindelijk een persoonlijk afgesteld probioticum kunnen ontwikkelen om een specifieke hersenaandoening te behandelen.”
Lees hier het volledige artikel.