Een grote groep Nederlandse onderzoekers ontvangt €4 miljoen voor een grootschalig onderzoek naar snelle en betere behandeling van patiënten met een beroerte. Ook het UMCG doet nadrukkelijk mee aan dit onderzoek. De Hartstichting en Hersenstichting investeren samen € 4 miljoen in een grootschalig onderzoek om de kans op een goed herstel van een patiënt na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten.
Het onderzoek, CONTRAST-IMPULSE geheten, wordt uitgevoerd door een consortium waarin alle Nederlandse Universitair Medische Centra en regionale ziekenhuizen met elkaar samenwerken. Deze laatste doen de behandeling waar bij een herseninfarct een stolsel uit een bloedvat in de hersenen wordt verwijderd.
Vanuit het UMCG zijn Maarten Uyttenboogaart (Neurologie en Radiologie), Maarten Lahr en Erik Buskens (Epidemiologie) bij deze studie betrokken.
Elke seconde telt
De kans op een goed herstel is het grootst als zo snel mogelijk de juiste diagnose kan worden gesteld en zo snel mogelijk de juiste behandeling kan starten. Dit begint al in de ambulance, waar momenteel de oorzaak van een beroerte niet altijd goed is vast te stellen. Door inzet van nieuwe technologie moet het straks mogelijk zijn om al in de ambulance de juiste diagnose te stellen om vervolgens de patiënt direct naar het meest geschikte ziekenhuis te kunnen vervoeren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een slimme badmuts die is uitgerust met elektroden waarmee bij patiënten al in de ambulance een diagnose gesteld kan worden als er vermoeden is van een beroerte.
Lees hier het volledige artikel.