UMCG-artsen zetten zich in voor kindvriendelijke knoopcelbatterij

Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 2000 kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Twee artsen, Tjark Ebels en Freek Dikkers voelden daardoor de noodzaak hier iets tegen te doen. Zij ontwikkelden samen met TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Deze kan veel leed voorkomen.

Hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG en KNO-arts Freek Dikkers hebben ze geregeld voorbij zien komen; kinderen die een knoopcelbatterij hebben ingeslikt. De bekende knoopcelbatterij met een diameter van 2 cm zit in de led-kaarsjes die we allemaal kennen van kerst, in je autosleutel en in die leuke knuffel met muziek. Iedere ouder weet dat het inslikken van een knoopcelbatterij gevaarlijk kan zijn voor een kind, maar dat de gevolgen zó groot zijn is minder bekend.

Daardoor voelden de beide artsen de noodzaak hier iets tegen te doen en sloegen zij de handen ineen met de TU Delft. Samen met Professor Marnix Wagemaker en Research Technician Frans Ooms deden zij de afgelopen jaren onderzoek naar de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij. Het onderzoek resulteerde in een gezamenlijke patentaanvraag vanuit het UMCG, de RUG en de TU Delft.

Lees hier het volledige artikel.