Het UMC Utrecht gaat beginnen met twee nieuwe onderzoeken naar de behandeling van alvleesklier- en hoofd-halskanker. Het gaat om nieuwe technieken met beeldgestuurde therapie. Door een subsidie van KWF Kankerbestrijding van bijna 1,5 miljoen euro kan het ziekenhuis de onderzoeken mogelijk maken.
Het eerste onderzoek is naar de inzet van een mri-gestuurde bestraling in combinatie met chemotherapie bij patiënten met lokaal gevorderde alvleesklierkanker. Alvleesklierkanker is een van de dodelijkste kankersoorten en bij ongeveer 40 procent is het bij ontdekking al doorgegroeid in omringende bloedvaten. Dat heet ‘lokaal gevorderd’.
Zonder onnodige schade
Het ziekenhuis daarvoor de MR-Linac daarvoor uitgevonden: een apparaat dat kan bestralen terwijl het een mri-scan maakt. De tumor kan dan continu in beeld gehouden worden, waardoor heel precies wordt bestraald. De behandeling is dan effectiever en het kan onnodige schade beter voorkomen. Dit wordt al voor verschillende soorten kanker ingezet, waaronder niet-uitgezaaide prostaatkanker.
Lees hier het volledige artikel.