Uitvoeringsorganisatie CAK (Centaal Administratie Kantoor) nog niet op orde

Sinds 2019 zet het CAK stappen in het verbeteren van de interne organisatie. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert in haar toezichtsrapportage over het jaar 2020 dat het CAK hierin nog te weinig vooruitgang heeft geboekt. Op onderdelen is zelfs sprake van achteruitgang. Hierdoor staat de dienstverlening aan burgers onder druk.

Ook kampt het CAK nog te veel met incidenten en (nieuwe) issuedossiers. Het is belangrijk dat het CAK voortuitgang blijft boeken met het – structureel – oplossen van deze verbeterpunten.

Het CAK stelt onder meer de eigen bijdragen vast die mensen moeten betalen voor hun zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook treft het CAK regelingen voor mensen die anders buiten het Nederlandse zorgstelsel vallen, zoals mensen die geen zorgverzekering hebben of geen zorgpremie betalen.

Het CAK betaalt daarnaast namens de zorgkantoren de zorgaanbieders die langdurige zorg geleverd hebben. De NZa houdt toezicht op de uitvoering van deze taken door het CAK. We kijken daarbij vooral of het CAK maatwerk levert om cliënten te helpen, ook als cliënten betalingsproblemen hebben.

Lees hier het volledige artikel.