Uitkomst coma door zuurstofgebrek is veel beter te voorspellen

Met de inzet van EEG-metingen kun je vele malen beter voorspellen wat de uitkomst van een coma als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen zal zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met Jeannette Hofmeijer, neuroloog bij Rijnstate, en het Medisch Spectrum Twente. Met de methode die nu gebruikt wordt, kunnen artsen slechts bij 10 procent van de patiënten goed inschatten of iemand kan herstellen. Met een nieuwe methode, waarbij voortdurend een EEG-meting wordt gedaan, kan dit bij de helft van de patiënten. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Neurology.

De helft van de patiënten die in coma raken als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen, zal nooit bijkomen. Het is bijzonder moeilijk om goed te voorspellen welke patiënten kunnen herstellen en welke niet. Artsen en familieleden hebben grote behoefte aan een instrument dat beter kan bepalen welke patiënten kans hebben op herstel. Op dit moment wordt een korte meting op één tijdstip gedaan. Daarbij kan maar voor 10 procent van de patiënten een betrouwbare voorspelling gedaan worden.

Hersenactiviteit de eerste uren volgen
Door een continue EEG- meting te doen en te kijken naar eventuele verbetering van de hersenactiviteit in verloop van tijd, kan bij de helft van de patiënten met zekerheid de juiste inschatting gemaakt worden, vertelt onze neuroloog Jeannette Hofmeijer, die het onderzoek samen heeft opgezet met prof. dr. ir. Michel van Putten van het Medisch Spectrum Twente. Hofmeijer is ook universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Twente. “Door te kijken naar veranderingen van de hersenactiviteit in de tijd, is veel meer informatie uit het EEG te verkrijgen.”

Lees hier het volledige artikel.