Uitgelicht: World AMR awareness week

Nivel onderzoek draagt bij aan kennis over antimicrobiële resistentie.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept jaarlijks de week van 18 tot en met 24 november uit tot World AMR awareness week. AMR staat voor antimicrobiële resistentie.

Dit ontstaat onder andere wanneer micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten zich aanpassen waardoor de infecties die zij veroorzaken niet langer reageren op behandeling met antimicrobiële middelen zoals antibiotica.

Het Nivel doet op diverse vlakken onderzoek naar AMR in de samenleving. Zo onderzoeken we onder andere hoe beleid kan bijdragen aan het terugdringen van AMR, houden we de vinger aan de pols over het vóórkomen van infectieziekten in Nederland en monitoren we het voorschrijven van antibiotica door huisartsen. Daarmee dragen we bij aan het maatschappelijke bewustzijn (awareness) over AMR.

Antimicrobiële resistentie (AMR) zorgt er soms voor dat infecties moeilijker te behandelen zijn en het risico op overlijden ten gevolge van infecties toeneemt. Ook neemt het risico op verspreiding van de micro-organismen en daarmee een grotere kans op infecties toe. Onderzoeksinstituut Nivel heeft diverse onderzoeksprojecten waarin we onderzoek doen naar verschillende aspecten van AMR. We geven hier een aantal actuele voorbeelden van onderzoek waarmee we bijdragen aan maatschappelijk relevante kennis over dit probleem.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.