Het kabinet heeft gisteren groen licht gekregen om per 1 januari 2015 meer zorgtaken over te dragen aan de gemeenten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde erin toe dat de dagbesteding en begeleiding voor thuiswonende ouderen en gehandicapten de verantwoordelijkheid worden van de gemeente.
De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp die de gemeenten al regelen. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet gingen akkoord met het wetsvoorstel dat de verandering mogelijk maakt. De SP, het CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de dieren en 50PLUS vinden het te snel gaan en stemden tegen.
Verzachting
Door eerder aangekondigde kortingen van ruim 3 miljard euro op de langdurige zorg wat te verzachten, verzekerde het kabinet zich van de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. In 2015 is er voor de gemeenten daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar dan eerder.
Het kabinet neemt de langdurige zorg op de schop om de stijgende kosten te beteugelen en om beter in te spelen op de wens van onder meer ouderen om langer thuis te blijven wonen. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wees er eerder op dat er in 2017 nog steeds net zoveel geld naar deze zorg gaat als nu. Het roer gaat volgens de bewindsman niet om omdat de langdurige zorg nu zo slecht is geregeld. ‘Integendeel, ik ben er trots op. Maar om de zorg ook in de toekomst zo goed te houden, moet er wat gebeuren.’
Lees hier het volledige artikel.