Twee miljoen euro subsidie voor test die Lyme al vroeg op kan sporen

Er is bijna twee miljoen euro subsidie toegekend aan een laboratorium dat aan een nieuwe test voor de ziekte van Lyme werkt. Met de bloedtest wordt een vroege diagnose mogelijk, waardoor patiënten op tijd behandeld kunnen worden.

Op dit moment wordt de ziekte van Lyme vaak niet of veel te laat herkend, omdat de symptomen niet altijd even duidelijk zijn. Niet iedereen krijgt bijvoorbeeld een rode kring rondom de beet. Tegelijkertijd zijn de tests die op dit moment gebruikt worden om Lyme op te sporen niet goed: mensen krijgen vaak een positief resultaat terug terwijl ze geen Lyme hebben en andersom.
Antilichaamrespons
De test die nu ontwikkeld wordt, moet al wel vroeg uitsluitsel geven, al voordat besmette mensen symptomen vertonen. De test reageert op cellen die al in het bloed te vinden zijn voordat het afweersysteem op gang komt. Daardoor kunnen mensen die de ziekte van Lyme hebben opgelopen dus eerder antibiotica toegediend krijgen, zodat ze niet chronisch ziek worden.
De test is nog niet klaar, het is de bedoeling dat hij in de komende drie jaar ontwikkeld wordt. Als dat volgens plan gaat, komt de test in 2019 op de markt.
Lees hier het volledige artikel.