Twee mannen met een kunstbaarmoeder

Een kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat de kunstmatige baarmoeder voor ons kan betekenen.

Stel je voor dat twee mannen een biologisch kindje kunnen krijgen zonder tussenkomst van een vrouw. Het lijkt nog ver weg, maar onderzoekers uit Japan slaagden er onlangs in om gezonde muizen te creëren met twee vaders. Ze maakten een eicel uit mannelijke huidcellen. Katsuhiko Hayashi, de leider van het onderzoek, denkt dat het binnen tien jaar mogelijk moet zijn om deze methode bruikbaar te maken voor menselijke cellen. Als dat lukt, dan wordt het – puur technisch gezien – mogelijk voor twee mannen om een biologisch kindje te krijgen. Er is dan nog wel een vrouw met een baarmoeder nodig die het kind wil baren.

Nóg wel, tenminste. Want onderzoekers werken ondertussen ook aan de ontwikkeling van kunstmatige baarmoeders. Dit zijn apparaten die de omstandigheden van een echte baarmoeder nabootsen. Ze leveren zuurstof en voedingsstoffen aan de baby via een kunstmatige navelstreng die verbonden is met een kunstmatige placenta.

Lees hier het volledige artikel.