Een grote meerderheid (67,8 procent) van de Nederlanders vindt dat het wettelijk verplichte eigen risico voor de zorgverzekering moet worden afgeschaft. Dit is echter niet onvoorwaardelijk; als afschaffing zou zorgen voor een stijging van de zorgpremies, is nog maar 29,9 procent voor.
Eigen risico
Dit jaar betaalde bijna de helft van de verzekerden het volledige bedrag van het eigen risico dat zij kozen. Bijna vijf procent denkt nog voor het eind van het jaar het eigen risico vol te maken. Slechts tien procent maakte geen zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, en betaalde dus nul euro aan eigen risico. Ruim een derde van de bevolking maakte zorgkosten die onder het bedrag van het door hun gekozen eigen risico bleven. Verreweg de meeste mensen (86,8 procent) kozen in 2017 voor een standaard eigen risico van 385 euro.
Ook voor 2018 kiest 85,4 procent voor een laag eigen risico. Slechts 6,4 procent, overwegend jonge mensen, kiest voor het hoogste eigen risico. En een minderheid van 5,3 procent twijfelt nog over welk eigen risico te kiezen voor het komende jaar. De rest kiest voor een van de bedragen tussen 385 en 885 euro. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingswebsite Pricewise.
Afschaffen
Als afschaffing geen stijgende zorgpremies tot gevolg zou hebben, is 67,8 procent voor. Afschaffing van het eigen risico leidt echter onvermijdelijk tot hogere zorgpremies.
Lees hier het volledige artikel.