Dit zijn mogelijke tekenen volgens de arts.
Trombose is een veel voorkomende aandoening: gemiddeld treft het ieder uur elf Nederlanders. Onbekendheid met de symptomen zorgt er soms voor dat trombose pas laat wordt herkend, en dat kan fataal zijn. Wat is trombose precies? Wat zijn de tekenen? En wanneer loop je risico om het te krijgen?
Trombosespecialist Saskia Middeldorp legt het uit.
Bij trombose treedt er een fout op in het systeem van stolling en antistolling in het bloed. Normaal gesproken zijn die twee processen in balans. Zogeheten stollingsfactoren in het bloed zorgen er bijvoorbeeld voor dat bloed stolt bij een wondje. Het bloeden stopt zodra een wondje dicht is en daarna wordt het overtollige stolsel afgebroken.
,,Bij trombose gaat in dat proces iets mis’’, zegt trombosespecialist Saskia Middeldorp, internist vasculaire geneeskunde, hoogleraar en afdelingshoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc in Nijmegen. ,,Het bloed stolt terwijl er geen wond is of blijft stollen terwijl de wond al dicht is.’’ Een bloedstolsel in een ader heet een veneuze of diep-veneuze trombose. ,,Als zo’n bloedstolsel in een ader losschiet kan het verderop in het lichaam een verstopping veroorzaken. Er ontstaat dan een bloedprop op een plek waar dat niet zou moeten.’’
Lees hier het volledige artikel.